Autogene drainage is een onderdeel van een breder palet aan ademhalingskinesitherapie. Het is bedoeld om de longen vrij te maken van overtollig slijm, bronchiale weerstand op te bouwen en de inspanningscapaciteit te verhogen.
Bij welke klachten en aandoeningen is autogene drainage nuttig?
Het vrijmaken van de longen is belangrijk bij onder meer mucoviscidose of infectieziekten zoals acute en chronische longontstekingen, bronchitis en bronchiolitis. Ook tijdens revalidatie na besmetting met het coronavirus COVID-19 heeft het haar nut bewezen.
Autogene drainage is ook een goede behandelmethode bij aandoeningen ontstaan bij de geboorte, zoals bronchopulmonaire dysplasie bij prematuren en veelvuldige infecties bij pasgeborenen.
Autogene drainage is een onderdeel van ademhalingskinesitherapie
Bij autogene drainage helpen we de patiënt om de longen vrij te maken. Dat gebeurt door zelf het slijm te lokaliseren, er goed doorheen te ademen om het slijm los te maken en het efficiënt op te hoesten.
Dit passen we toe bij zowel volwassenen, baby’s als kinderen. Bij baby’s en kinderen gebeurt dit met de nodige hulp. De kinesitherapeut plaatst dan de handen op de borst. Op die manier zorgen we ervoor dat op de juiste manier wordt geademd om de slijmen los te maken en op te hoesten.
Daarnaast is er aandacht voor het juiste gebruik van een puffer (astma) en het aanleren van aerosoltherapie (mucoviscidose). Met manuele therapie bevorderen we de beweeglijkheid van het borstgebied zodat de longen goed opengezet kunnen worden.
Hoe verloopt autogene drainage bij Revalab in Avelgem?
In onze praktijk is kinesitherapeute Nele Vantieghem gespecialiseerd in deze behandeling. Na een uitgebreid gesprek, waarbij we naar jouw verhaal en klachten luisteren, gaan we samen op zoek naar de beste behandeling. We begeleiden je bij elke stap en leren je de juiste technieken aan om vrij te kunnen ademen.
Heb je nog vragen over hoe we jou kunnen helpen? Maak een afspraak in de praktijk.