Lymfedrainage stimuleert op een handmatige manier de vochtafdrijving.
Ons lichaam bestaat voor meer dan zestig procent uit vocht. Het speelt een belangrijke rol in heel wat lichaamsprocessen. Het is dan ook cruciaal dat onze vochtbalans in optima forma is. Het lymfestelstel is daarbij essentieel. Dat zorgt er immers voor dat overtallig vocht uit de weefsels en afvalstoffen uit de cellen wordt afgevoerd. Ook speelt het lymfestelsel een rol in onze afweer tegen infecties.
Vochtophoping als gevolg van een beschadigd lymfestelsel
Het lymfestelsel loopt over het hele lichaam. Waar meerdere lymfevaten samenkomen, bevinden zich de lymfeklieren. We vinden ze vooral in de liezen, de zijkanten van de hals, achter in de buikholte en de oksels.
Het afvoeren van vocht uit de weefsels en afvalstoffen uit de cellen is een natuurlijke functie van het lichaam. Wanneer het lymfestelsel echter is beschadigd, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval, hoopt het vocht zich op. Dan ontstaan zwellingen of oedemen. In de volksmond ‘opgezette lymfeklieren’.
Op dat moment moet de vochtafdrijving handmatig worden gestimuleerd. Vandaar de term manuele lymfedrainage.
Manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder
Bij Revalab maken we bij manuele lymfedrainage gebruik van de methode Vodder. Het bijzondere aan deze methode is dat ze, naast het vochtafdrijvende aspect, vooral aandacht heeft voor de zuiverende werking van het lichaamsvocht. De therapie zorgt voor een verhoging van de weerstand en vermindering van stress.
Hoe werkt manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder?
Onze kinesitherapeuten voeren tijdens deze techniek van manuele lymfedrainage via een ritmisch trage massage een zachte en spiraalvormige druk uit op de lymfeklieren en lymfebanen. We werken daarbij vanuit de hals of de buik naar de oksels, de liezen en het aangezicht en volgen de stroomrichting van het lymfevocht.
Bij welke klachten is manuele lymfedrainage nuttig?
Manuele lymfedrainage heeft haar nut bewezen bij stressklachten zoals slapeloosheid en concentratiestoornissen, migraine, neus-, keel- en ooraandoeningen, fibromyalgie, darmklachten (ziekte van Crohn), huidproblemen en spierletsels. Maar ook als gevolg van een borstoperatie, waarbij de lymfeklieren in de oksel gedeeltelijk of helemaal werden weggenomen, stimuleert lymfedrainage de vochtafvoer en gaat zwelling tegen.
Eén sessie varieert tussen dertig minuten en één uur.
Meer weten over manuele lymfedrainage bij Revalab in Avelgem?
Bij Revalab in Avelgem kun je terecht bij Sofie Deprez, Nele Vantieghem, Joke Vanoosthuyse, Aaron Devlieger en osteopaat Pieter De Niel. Heb je nog vragen over manuele lymfedrainage? Maak een afspraak in de praktijk.