Incontinentie is een onderwerp waar we als mens niet graag over spreken. Velen zoeken daardoor te laat hulp. Wist je trouwens dat onderzoek heeft uitgewezen dat tot 80% van de incontinentieproblemen kan worden verholpen door een behandeling bij de kinesitherapeut?
Het verschil tussen aandrangincontinentie en stressincontinentie
Incontinentie is een huis met vele kamers. Bij aandrangincontinentie, of urge incontinentie, is er, zoals de term het zegt, een plotselinge sterke aandrang om te plassen. Vaak spreken we van een overactieve blaas.
Soms zijn er concrete neurologische redenen waardoor de signaaloverdracht tussen de hersenen en de blaas niet goed verloopt. Dat is het geval bij neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson of na een beroerte.
Stressincontinentie daarentegen is gelinkt aan een inspanning. Het klassieke voorbeeld is urineverlies tijdens het hoesten, niezen of intens lachen. De bekkenbodem komt dan extra onder druk wat resulteert in ongewild urineverlies. We linken stressincontinentie gauw aan een bevalling. Maar ook een verzakking van de blaas of de baarmoeder of een prostaatoperatie kunnen de reden zijn.
Kinesitherapie heeft aandacht voor het versterken van de bekkenbodem
De oorzaak is dus vaak terug te brengen tot een verzwakte bekkenbodem.
Kinesitherapie speelt dan een belangrijke rol. Samen gaan we op zoek naar de behandeling die voor jou het meeste geschikt is. Dat kan zijn:
- Bekkenbodemversterkende oefeningen zowel in de praktijk als thuis en blaastraining.
- Een PTNS-behandeling die een overgevoelige blaas tot rust brengt. Je leest er hier meer over.
- Biofeedback die de spierspanning in de bekkenbodem meet en erg nuttig is bij patiënten die op geen enkele manier de bekkenbodemspieren kunnen controleren.
- Simulatie van het aanspannen van de bekkenbodem via electrostimulatie. De patiënt ervaart via de prikkels zelf hoe het voelt als de bekkenbodemspieren zich aanspannen en doet dit vervolgens na.
Meer weten over de behandeling van incontinentie bij Revalab in Avelgem?
Bij Revalab in Avelgem is kinesitherapeute Sofie Deprez gespecialiseerd in bekkenbodemtherapie.
Heb je nog vragen over incontinentie en onze verschillende behandelmethoden? Aarzel niet om ons te contacteren en maak een afspraak in onze praktijk.