Manuele therapie is een specialisatie binnen kinesitherapie. Daarbij gaan we op zoek naar bewegingsstoornissen in het lichaam met de bedoeling te zorgen voor evenwicht tussen de spieren. Net zoals osteopathie bekijkt manuele therapie het lichaam als één geheel. Toch is het niet hetzelfde als osteopathie. De manuele therapeut richt zich specifiek op de gewrichten, terwijl de osteopaat alle lichaamsstructuren behandelt.
Bij welke klachten is manuele therapie heilzaam?
De meeste patiënten bezoeken de manueel therapeut bij nek- en rugklachten. Maar het is ruimer dan dat. Manuele therapie biedt een oplossing voor alle klachten gelinkt aan de gewrichten. Dat gaat onder meer over specifieke gewrichtspijn, stramme spieren, geblokkeerde gewrichten, sportblessures, hernia, whiplash en andere gewrichtsklachten.
Welke technieken gebruikt de manueel therapeut?
Manuele therapie maakt gebruik van mobilisaties en manipulaties om de bewegingsvrijheid van de gewrichten te vergroten. Dat vraagt een woordje uitleg.
Een mobilisatie is een zachte en kalme manier om de gewrichten te bewegen. Bij manipulatie maken we door middel van korte en snelle bewegingen, die soms een krakend geluid maken, drukcorrecties die het behandelde gewricht terug op zijn plaats zetten.
Ze kunnen eventueel worden aangevuld met dwarse rektechnieken om specifieke spier- en peesklachten te behandelen. Ook krachtoefeningen en triggerpuntbehandeling komen eventueel aan bod. Worden de klachten veroorzaakt door een slechte lichaamshouding, dan besteden we ook daar voldoende aandacht aan.
Hoe verloopt manuele therapie bij Revalab in Avelgem?
Een eerste consultatie bestaat altijd uit een uitgebreid gesprek waarbij we luisteren naar jouw verhaal en klachten. Door middel van enkele testen die focussen op de spieren, gewrichten en coördinatie krijgen we een beter zicht op de ernst en oorzaak van jouw klacht. We maken op basis hiervan een behandelplan op maat en bespreken de frequentie van de behandelsessies.
Bij Revalab in Avelgem kun je terecht bij Sofie Deprez, Nele Vantieghem, Joke Vanoosthuyse, Aaron Devlieger en osteopaat Pieter De Niel. Heb je nog vragen over manuele therapie? Maak een afspraak in de praktijk.