Carpaal tunnel syndroom is een van de meest voorkomende polsklachten. De symptomen zijn erg vervelend. Carpaal tunnel syndroom is gelukkig goed te behandelen door de kinesitherapeut, zowel om een operatie te vermijden als ter revalidatie mocht een ingreep toch nodig zijn geweest. Maar hoe herken je nu het carpaal tunnel syndroom?
Hoe kun je het carpaal tunnel syndroom herkennen?
Ter hoogte van de pols ligt een tunneltje waar de zenuw die onze vingers aanstuurt normaal gezien moeiteloos passeert. Om verschillende redenen kan het bindweefsel er opzwellen. Op dat manier geraakt de zenuw bekneld.
Die beknelling veroorzaakt pijn, een slapend gevoel en tintelingen in de vingers. De pijn ontstaat in het begin vooral ’s nachts. Veel mensen slapen immers met geplooide polsen. Dat maakt de carpale tunnel (nog) smaller. Ook bewegingen waarbij de vingers wat meer aanspannen, doen pijn.
Meestal overbelasting als oorzaak maar niet altijd
Overbelasting is de meest voorkomende oorzaak, bij sporten of een job waarbij de pols fel onder druk staat. We zien een carpaal tunnel syndroom dan ook meer bij mensen die stevige handenarbeid doen. Bij sporters denken we aan fietsers (te strakke fietshandschoenen) of racketsporten (verkeerde techniek).
Daarnaast zijn reuma en diabetes risicofactoren. Carpaal tunnel syndroom kan tijdelijk ook voorkomen tijdens de zwangerschap. Contacteer ons gerust voor meer informatie hierover.
Zowel niet-operatieve behandeling als revalidatie na een operatie
Behalve rust en een polsbrace gebruiken we verschillende behandelmethodes om de klachten te milderen.
- Manuele therapie en dry needling verminderen de spierspanning en verlichten de druk op de beknelde zenuw.
- Er wordt eventueel doorverwezen naar de osteopaat. Onze osteopaat verbetert dan de doorbloeding en de bezenuwing richting de pols.
Oefeningen bij de kinesitherapeut baren pijnvrije polsen
Is een operatie toch nodig geweest, dan kun je bij Revalab in Avelgem terecht voor een postoperatieve revalidatiebehandeling. Onze focus ligt dan op het verhogen van de mobiliteit van pols en vingers. De behandeling vindt deels plaats in de praktijk en met oefeningen die je thuis zelfstandig uitvoert.
Meer weten over de behandeling bij Revalab in Avelgem?
Herken je de hierboven beschreven polsklachten? Of wil je meer weten over onze behandeling?
Bij Revalab in Avelgem kun je terecht bij kinesitherapeuten Sofie Deprez, Nele Vantieghem, Joke Vanoosthuyse, Aaron Devlieger en osteopaat Pieter De Niel. Maak een afspraak in onze praktijk.