Onze lymfeklieren kunnen we het best omschrijven als de poetsploeg van ons lichaam. Zeker tijdens de wintermaanden staat ons lymfestelsel extra onder druk. In deze blogpost vertellen we over het belang van lymfe voor onze gezondheid en geven we tips voor een goede lymfecirculatie.
Ons lymfestelsel is een onzichtbaar ingenieus systeem
De term lymfe is afkomstig van de lymfocyten, een soort witte bloedcellen die ons lichaam beschermen tegen ontstekingen, infecties en indringers van buitenaf. Het stroomt door het hele lymfestelsel waar het in de lymfeklieren wordt gezuiverd.
De lymfeklieren bevinden zich onder meer in de hals, oksels, liezen, buikholte, longen en bekken. We hebben er honderden, tot wel zes- à zevenhonderd. Wanneer alles normaal verloopt, merken we er weinig van. Het is pas wanneer de lymfeklieren ‘opzetten’ dat we er attent op worden gemaakt.
Het belang van lymfe voor het afweersysteem
Eenvoudig gesteld kunnen we opgezette lymfeklieren vergelijken met een versperd kruispunt. Er ontstaat een stroom van verkeer die niet kan worden verwerkt. Net zoals het kruispunt kunnen ook de lymfeklieren de stroom aan lymfe niet aan. Ze worden overbelast en zwellen op.
Wanneer de lymfeklieren overbelast geraken, worden afvalstoffen niet goed afgevoerd. Dat haalt ook ons immuunsysteem onderuit. Daarnaast zorgt een verstoord lymfesysteem voor vochtophoping. Die vochtophoping kan dan op een handmatige manier worden gestimuleerd door middel van manuele lymfedrainage.
Manuele lymfedrainage als behandelwijze van vele gezondheidsklachten
Bij kinesitherapie Revalab in Avelgem kun je voor een resem aan gezondheidsklachten terecht voor manuele lymfedrainage. We maken gebruik van manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder, een speciale techniek met extra aandacht voor de heilzame werking van het lichaamsvocht.
Manuele lymfedrainage kan onder meer worden ingezet bij hevige stressklachten (concentratieproblemen, slapeloosheid), hoofdpijn, spierpijn, reumatische pijn, huidproblemen en aanhoudende darmklachten. Ook afvoer van lichaamsvocht (oedeem) na verwijdering van de lymfeklieren in de oksel bij borstkanker of liesstreek bij prostaatkanker is een belangrijk onderdeel van manuele lymfedrainage.
Enkele tips voor een gezond lymfestelsel
Het is dus belangrijk om ons lymfestelsel in een goede gezondheid te houden. Dat kan op verschillende manieren. We zetten de belangrijkste op een rijtje.
- Een makkelijke manier voor een lymfestelsel in optima forma is voldoende bewegen. Anders dan het hart dat als een pomp bloed door de bloedbanen stuwt, is dat bij lymfe niet het geval. Intensief sporten hoeft heus niet, voldoende rustige beweging volstaat om het lymfestelsel te activeren.
- Net zoals stress onze spieren laat samentrekken, geeft spanning kleine kneepjes aan het lymfestelsel. Daardoor vloeien afvalstoffen moeilijker uit de organen en cellen. Een rustige geest zorgt voor een kalm lichaam en stromend lymfestelsel.
- Drink voldoende water. Water laat lymfe door de lymfevaten vloeien en houdt het lymfestelsel schoon.
Meer weten over manuele lymfedrainage bij Revalab in Avelgem?
Heb je vragen over de rol van het lymfestelsel voor onze gezondheid of wil je meer weten over manuele lymfedrainage? Herken je een of meerdere bovenvermelde klachten?
Bij Revalab in Avelgem kun je terecht bij kinesitherapeuten Sofie Deprez, Nele Vantieghem, Joke Vanoosthuyse, Aaron Devlieger en osteopaat Pieter De Niel. Maak een afspraak in onze praktijk.