Nekklachten en nekpijn zijn een van de meest voorkomende klachten. Onderzoek heeft aangetoond dat iets meer dan dertig procent van de bevolking jaarlijks één of meerdere keren met nekpijn kampt. De pijn is doorgaans heel onschuldig en makkelijk te verhelpen.
Nekpijn uit zich in verschillende vormen. Soms is de pijn heel scherp en wordt die als pijnscheuten ervaren, een andere keer voelt de pijn dof en zeurend aan. Er kan bij nekklachten ook sprake zijn van uitstralingspijn naar beide zijden van de nek, de schouder en de bovenarm.
We bespreken hieronder de oorzaken van nekklachten, de symptomen van nekklachten en met welke behandelingen het Revalab-team in Avelgem je kan helpen bij het tackelen van jouw nekpijn.
Oorzaken van nekklachten
De oorzaak van nekklachten is vaak te herleiden tot overbelasting. Die overbelasting kan het gevolg zijn van een verkeerde lichaamshouding (op het werk of een slechte houding tijdens het lezen in bed, bijvoorbeeld) of een verkeerde slaaphouding. Door constante spierspanning geraken de nekspieren, vooral die achteraan de nek, dan oververmoeid.
Nekklachten kunnen ook ontstaan door slijtage van de bovenste wervelschijven. De spieren moet dan harder werken en zullen vlugger vermoeid zijn. Ook stress kan die voortdurende spierspanning uitlokken met naast nekpijn ook hoofdpijn tot gevolg.
Daarnaast kan er, zoals dat in de volksmond heet, ‘iets in de nek schieten’ door een plotselinge verkeerde beweging of je kunt tijdens het sporten een nekspiertje verrekken. Een apart en frequent geval van nekpijn is whiplash. Die ontstaat door een plotse zweepbeweging van het hoofd en de nek ten opzichte van de romp, meestal het gevolg van een auto-ongeval.
Symptomen van nekklachten
Nekklachten zullen zich in de eerste plaats manifesteren als nekpijn. Die kan acuut (verkeerde beweging) of chronisch (overbelasting, slijtage, reumatische pijn) zijn. Nekpijn verhindert vrijuit bewegen. De pijn kan uitstralen naar de schouder. Wanneer een zenuw gekneusd of beschadigd is, kan er lichte duizeligheid of een tintelend gevoel in de arm ontstaan. Bij een whiplash is sprake van pijn en stijfheid.
Behandelingen van nekpijn
Zo goed als alle behandelingen bij Revalab in Avelgem zijn erop gericht de spierspanning te verminderen. Dat gebeurt op verschillende manieren.
-
Wat doet een kinesitherapeut bij nekklachten?
Na een grondig onderzoek stellen we een behandelplan op. Onze eerste bekommernis is het wegnemen van de pijn. Daarvoor maken we bij Revalab gebruik van manuele therapie. Die zorgt ervoor dat je niet langer zult worden gehinderd in jouw beweeglijkheid. Via manuele technieken kunnen we de vermoeide en gekwetste spieren helpen ontspannen en herstellen.
Aan de hand van een resem oefeningen geven we je bewegingsadvies. Zo kun je huidige nekklachten verzachten en toekomstige voorkomen.
-
Wat doet een osteopaat bij nekklachten?
Nekklachten zijn samen met lage rugpijn de meest voorkomende reden waarom mensen de osteopaat bezoeken. Osteopathie is door haar holistische blik – de osteopaat bekijkt het lichaam als één geheel – uiterst geschikt voor nekklachtenbehandeling. De nekregio is immers een kruispunt van spieren en zenuwen.
Onze osteopaat onderzoekt wat de klacht veroorzaakt (spierletsel, zenuwblokkade, gewricht) en hoe de huidige situatie is ontstaan (overbelasting, verrekking). Via een manuele behandeling herstellen we jouw bewegingsvrijheid.
Meer weten over de behandeling van nekklachten bij Revalab in Avelgem?
Heb je last van nekpijn, whiplash of andere nekklachten?
Bij Revalab in Avelgem kun je terecht bij kinesitherapeuten Sofie Deprez, Nele Vantieghem, Joke Vanoosthuyse, Aaron Devlieger en osteopaat Pieter De Niel. Maak een afspraak in onze praktijk.